زایمان فیزیولوژیک
23 تیر 1396
ممنوعیتهای غذایی در بارداری
23 تیر 1396

تغذیه بارداری

استفاده از حداقل ۳ گروه در هر وعده

– استفاده از غلات سبوس­دار (این گروه علاوه بر انرژی، بخشی از پروتئین و ویتامین های گروه”ب”) تامین می کند.

-طبخ برنج به صورت کته یا دمی همراه با حبوبات

-استفاده از میوه های تازه و میوه های خشک در میان وعده، ترجیحاً خود میوه به جای آب میوه استفاده شود.

-طبخ صحیح سبزیجات و مصرف سبزیجات به طور روزانه همراه با هر وعده اصلی

-افزایش مصرف پروتئین (افزایش مصرف گروه گوشت­ها و جانشین آن مثل پنیر – تخم مرغ – حبوبات –دانه­ های روغنی – انواع گوشت­ها)

 افزایش مصرف لبنیات

-استفاده بیشتراز گروه­هایی که نیاز آنها طی بارداری افزایش می­یابد.

-درصورت عدم مصرف ماده غذایی خاص، از جانشین آن استفاده شود.

-استفاده از روغن­های دارای امگا۳ مثل: زیتون ،کلزا ،کانولا ،کنجد.

– استفاده از نمک ید­دار در انتهای طبخ غذا

– استفاده از مواد غذایی خانگی به جای مواد غذایی صنعتی (انواع کنسروها)

-عدم مصرف مواد غذایی غیر قندی مثل: نوشابه، سس، کیک، کلوچه، شیرینی، ماءالشعیر، چیپس،پفک و …

-مصرف غذاهای خانگی به جای غذاهای آماده و فست فودها

آشنایی با هرم غذایی مادران باردار و شیرده

-مصرف ماهی به هفته ­ای ۱ بار محدود شود. ترجیحاً از ماهی­ های قزل­ آلا پرورشی استفاده شود.

-طی دوره بارداری از مصرف جگر اجتناب شود.

-مصرف دم کرده­های گیاهی مثل گل گاو زبان در این دوران ممنوع می­باشد.

تغذیه مناسب برای افزایش شیر در دوران شیردهی:

· افزایش مصرف آب آشامیدنی

· کاهش مصرف چای، قهوه و نوشیدنی­های دارای کافئین و نوشابه سیاه
· افزایش مصرف لبنیات (روزی ۳ تا ۴ واحد)
· عدم مصرف عرقیجات و دمنوش­ها مثل رازیانه و … به منظور افزایش شیرمادرانی که دیابت (نوع ۱ و ۲ دیابت بارداری) ندارند، می­توانند از مالت جو  (دلستر تلخ ) روزانه استفاده کنند. عدم مصرف مواد غذایی مثل سیر، پیاز، تربچه و انواع کلم که بر طعم شیر تاثیر می­گذارند.

 یائسگی و پوکی استخوان

افزایش مصرف کلسیم:مواد غذایی غنی از کلسیم شامل موارد زیر می­شود:

۱)انواع لبنیات: بهتر است، از این گروه نوع کم چرب آن را استفاده کنید. همچنین شیرهای غنی شده با ویتامین د یا ماست های پروبیوتیک انتخاب­های بهتری هستند.سبزیجات برگ سبز ،بادام ، قارچ از منابع کلسیم هستند.

۲)  ماهی های کوچک استخوانی، خصوصاً اگر استخوان آن ها هم خورده شود، مثل ماهی کلیکا برای جذب بهتر کلسیم، روزانه ۱۵ – ۱۰ دقیقه، دست ها و بازوها و صورت را در معرض آفتاب قرار دهید. ازمنابع غذایی ویتامین Dبیشتر استفاده کنید. مثل: زرده تخم مرغ (در صورت نداشتن بیماری خاص، روزی ۱ عددتخم مرغ)، ماهی هایی مثل سالمون و ساردین، شیر غنی شده با ویتامین د.وزن خود را در محدوده ایده آل حفظ کنید. درخانم هایی که یائسه شده­اند، مصرف امگا۳ می­تواند تا حدی حالات روحی ناشی ازیائسگی را کاهش دهد. منابع غذایی آن شامل: روغن کلزا، روغن کانولا، روغن کنجد وروغن زیتون، گردو، تخم کتان، ماهی، زیتون، کنجد.درخانم هایی که سابقه سرطان سینه و رحم ندارند، مصرف سویا و شیر سویا و لوبیای سویامی­تواند عوارض ناشی از یائسگی را کاهش دهد.

مواد غذایی غیر مجاز در دوران بارداری

۱)  مصرف آب سبزیجات زرد ونارنجی مثل: آب هویج
۲)  دل، جگر، قلوه و کله وپاچه
۳)  انواع کنسروها
۴)  نمک دریا
۵)  ماهی دریا خصوصاً ماهی­هایی که وزن بالایی دارند، مثل: ماهی شیر
۶)  مصرف زیاد زعفران
۷)  مصرف تخم کتان و بادام زمینی
۸)  مصرف سویا و فرآورده ­های آن

bit
bit